کم خونی در بارداری
انواع کم خونی در بارداری :
اکسیژن از طریق اتصال به هموگلوبین که پروتئین اصلی گلبولهای قرمزخون است ، به اعضای بدن می رسد و آهن یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده هموگلوبین است . در زمان بارداری بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد. کم خونی و کمبود آهن باعث کمبود اکسیژن در بدن شده و در نتیجه مادر باردار و رشد جنین را تحت تأثیر قرار می دهد. انواع شایعتر کم خونی در بارداری ، آنمی فقر آهن و تالاسمی می باشند که بطور جداگانه توضیح داده خواهند شد.
کم خونی فقر آهن در بارداری :
کم خونی فقر آهن یکی از شایعترین انواع انمی دربانوان و نیز دوران بارداری است . جنین در دوران بارداری از ذخیره اهن بدن مادر استفاده می کند. کم خونی خفیف در دوران بارداری طبیعی است زیرا ذخیره آهن در بدن اکثر خانمها کافی نیست . در سه ماهه اول بارداری نیاز جنین به اهن زیاد نبوده و ذخیره آهن بدن مادر برای نیاز اندک جنین کفایت می کند اما در سه ماهه دوم و مخصوصا ماهه سوم بارداری رشد و تکامل اعضای جنین نیاز به مصرف آهن بیشتری دارد و اگر مادر کم خونی شدید داشته باشد ، رشد جنین کاملا تحت تأثیر قرار می گیرد.
علایم کم خونی در بارداری :
کم خونی خفیف در دوران بارداری معمولا علایم شاخص و واضحی ندارد و ممکن است با حالات طبیعی دوران بارداری اشتباه گرفته شود. به همین دلیل حتی بدون وجود علایم ، آزمایش کم خونی بطور روتین برای مادران باردار درخواست می شود.
- سرگیجه
- ضعف و خستگی
- رنگ پریدگی
- سرد شدن دست و پا
- تنگی نفس
علل کم خونی در بارداری :
همانطور که اشاره شد کم خونی خفیف در بارداری در اکثر خانمها وجود دارد و معمولا مشکل خاصی ایجاد نمی کند. در صورتی که بارداری ناخواسته باشد مادر باردار فرصت تشخیص و جبران کم خونی را ندارد ، اما در موارد دیگر درمان کم خونی قبل از باردای امکان پذیر است.عوامل آنمی در بارداری شامل :
- سابقه کم خونی قبل از بارداری
- بارداری های پشت هم و با فاصله نزدیک
- بارداری دوقلویی چند قلویی
- سابقه خونریزی های شدید دوران قاعدگی
- مصرف ناکافی آهن در بارداری
- استفراغ های شدید دوران بارداری
تشخیص کم خونی در بارداری :
اکثر خانمها قبل از بارداری با مراجعه به متخصص زنان و زایمان و انجام مشاوره و اقدامات قبل از بارداری ، با آمادگی لازم اقدام به بارداری می کنند . آزمایشات قبل بارداری توسط متخصص زنان و زایمان درخواست شده و در صورت نیاز ، درمان کم خونی انجام می شود.درطی مراقبت های بارداری در سه ماهه اول و دوم و سوم بارداری نیز آزمایش CBC جهت چک هموگوبین خون انجام می شود . در سه ماهه دوم بارداری بدلیل رقیق شدن خون ، کم خونی خفیف طبیعی در نظر گرفته می شود و نیاز به درمان ندارد.
عوارض کم خونی در بارداری :
انمی یا کم خونی شدید در بارداری ، تهدید کننده سلامت مادر و جنین بوده و عوارض جبران ناپذیری بدنبال دارد. به همین دلیل آنمی در بارداری را باید جدی گرفت .
- زایمان زودرس
- رشد ناکافی جنین در رحم ( IUGR )
- تولد نوزاد با وزن پایین
- مرگ و میربالاتر مادر و جنین
- احتمال بالاتر مرگ در اثر خونریزی در حین زایمان
- تضعیف سیستم ایمنی مادر و نوزاد
درمان قطعی کم خونی در بارداری :
در صورت تشخیص آنمی در مادر باردار ، درمان کم خونی باید انجام شود .درمان معمولا با مصرف مکمل های آهن انجام می شود. البته علاوه بر اسید فولیک ، آهن از مکمل های ضروری دوران بارداری است که معمولا برای همه مادران باردار تجویز می شود اما در صورت کم خونی قابل ملاحظه ، دوز بالاتری مورد نیاز است. همچنین بعضی از خانمها که مشکل گوارشی مثلا سابقه بیماری سوء جذب و یا جراحی روده و یا کم خونی شدید داشته باشند ، آهن تزریقی توسط هماتولوژیست تجویز می گردد. بهترین درمان کم خونی در بارداری با توجه به شدت کم خونی و شرایط مادر تعیین می شود.
دکتر منصوره پژمان منش جراح زنان و زایمان و فوق تخصص نازایی و ای وی اف اصفهان
جهت مشاوره و درمان بیماریهای زنان ، انواع جراحی های زیبایی و درمان ناباروری و تعیین جنسیت ، بصورت حضوری و یا با رزرو نوبت اینترنتی از وبسایت ، مراجعه فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علایم و نشانه های بارداری
تاریخ انتشار : 1400-09-25تاریخ بروز رسانی : 1400-09-26 -
رابطه جنسی در بارداری
تاریخ انتشار : 1399-02-17تاریخ بروز رسانی : 1402-12-02 -
عوارض آبله مرغان در بارداری
تاریخ انتشار : 1403-01-26تاریخ بروز رسانی : 1403-01-27 -
تشخیص حاملگی خارج رحمی
تاریخ انتشار : 1399-03-25تاریخ بروز رسانی : 1402-07-21 -
خطرات بند ناف
تاریخ انتشار : 1403-03-18تاریخ بروز رسانی : 1403-04-10
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .