سقط مکرر - بخش سوم
ارزیابی سقط مکرر :
شایعترین علت شناخته شده سقط منفرد دلایل ژنتیکی و شایعترین علت سقط مکرر اختلالات ایمنولوژیک هستند.ارزیابی علل و درمان سقط مکرر توسط پزشک فوق تخصص نازایی و سقط مکرر انجام میشود.البته با وجود تمام بررسی هایی که جهت تشخیص علل سقط مکررانجام میشود علت سقط در 50% موارد ناشناخته می ماند اما در هر حال پزشک شما جهت ارزیابی اقدامات ذیل را انجام خواهد داد :
شرح حال و معاینه :
اولین و حداقل کاری که پزشک فوق تخصص نازایی در ارزیابی سقط مکررانجام میدهد ، گرفتن شرح حالی کامل از نظر طبی ، جراحی ، ژنتیک و خانوادگی است . وضعیت سیکل قاعدگی ، ممکن است نشان دهنده اختلالات هورمونی و غددی باشند . دانستن مشخصات سقط های قبلی از نظر سن حاملگی و وضعیت کیسه حاملگی و جنین بسیار مهم است . چرا که اکثر سقطها در همان زمان سقط قبلی اتفاق می افتند . معاینه فیزیکی هم شامل بررسی موهای زاید ، خروج شیر از پستان ها ، معاینه تیروئید و لگن میباشد.
تستهای تشخیصی سقط مکرر:
این تستها براساس شایعترین علل درخواست میگردند و شامل کاربردی ترین تستها هستند.
1- بررسی ژنی ( کروموزومی ) :
این بررسی بر روی خون زوج انجام میشود و نشان دهنده وضعیت ژنی جنین نیست . آزمایش ممکن است هزینه بر باشد و یا در خیلی موارد نرمال باشد اما به خاطر تشخیص برخی تغییرات کوچک ژنی در صورتی که سایر آزمایشات طبیعی باشند به عنوان آخرین تست انجام میشود . طبیعی بودن تست نشان میدهد که به احتمال زیاد فاکتورمحیطی بدن مادرعامل سقط میباشد.
2- بررسی رحم :
یررسی علل رحمی سقط مکرر به چند روش صورت میگیرد :
هیستروسالپنگوگرافی یا عکس رنگی رحم ، هیدروسونوگرافی ،سونوگرافی واژینال ، هیستروسکوپی و MRI ( ام آر آی ) که در مقالات مربوطه مفصل توضیح داده شده است. سونوگرافی واژینال و عکس رنگی رحم ، اولین قدم در بررسی رحم هستند و اطلاعا ت پایه در اختیار پزشک قرار میدهند اما هیدروسونوگرافی ، روش استاندارد طلایی در ارزیابی سقط مکرر است که ناهنجاریهای رحم ( شایعترین ناهنجاری رحم که منجر به سقط می شود ، دیواره یا سپتوم رحم است ) و ضایعات داخل حفره مانند چسبندگی رحم و پولیپ و فیبروم را نیز با دقت بالا تشخیص میدهد .
3- بررسی ایمنی مادر :
علل ایمنی سقط مکرر با انجام دو تست ساده قابل بررسی است و در صورت غیرطبیعی بودن حتما باید به فاصله 8-6 هفته تکرار شود. البته تستهای دیگری هم هستند که هم هزینه بر هستند و هم کارایی آنها اثبات نشده و بنابراین انجام آنها در مراحل اولیه و بطور روتین لزومی ندارد. مشاوره ایمنولوژی در این موارد کمک کننده است.
4- بررسی عملکرد تیروئید :
از آنجایی که تغییرات بدون علامت هورمون تیروئید نیز ممکن است باعث سقط شود این تست در همه ، حتی افراد بدون علامت هم انجام میشود. آنتی بادی ضد تیروئید که در ایجاد بیماریهای خود ایمنی تیروئید نقش دارد نیز باید چک شود.
- تستهای دیگری هم ممکن است لازم باشند مانند بررسی وضعیت تخمدانها با سونوگرافی واژینال ، آزمایش هورمونی زنان و تست ذخیره تخمدان ، بررسی عفونتهای واژن و لگن ، ازمایشهای عفونی مانند سرخجه و انگل گربه ، بررسی وضعیت انعقاد ودیابت که بنا به تشخیص پزشک درخواست میشوند.
درمان سقط مکرر را در بخش چهارم مطالعه فرمایید.
دکتر منصوره پژمان منش جراح و متخصص زنان ، فوق تخصص نازایی IVF و سقط مکرر در اصفهان
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سقط مکرر - بخش چهارم
تاریخ انتشار : 1394-05-28تاریخ بروز رسانی : 1402-04-01 -
سقط مکرر - بخش دوم
تاریخ انتشار : 1393-12-14تاریخ بروز رسانی : 1402-04-01 -
آزمایش ذخیره تخمدان
تاریخ انتشار : 1398-07-14تاریخ بروز رسانی : 1402-01-27 -
تخمدان پلی کیستیک و نازایی
تاریخ انتشار : 1399-10-11تاریخ بروز رسانی : 1400-06-05 -
نقش تغذیه در سقط مکرر
تاریخ انتشار : 1399-03-20تاریخ بروز رسانی : 1399-03-21
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .