ناباروری مردان ( قسمت اول )
درمان ناباروری مردان :
وقتی مسئله ناباروری مطرح میشود باید در نظر داشت که منظور ناباروری یک زوج است و هم زن هم مرد باید تحت بررسی قرار گیرند.در واقع ناباروری مردان و ناباروری زنان باید همزمان با هم ارزیابی شود.
ناباروری مردان علت حدود 40-20درصد نازایی زوجها را تشکیل میدهد.آزمایش اسپرموگرام آزمایشی ساده و کم هزینه جهت بررسی ناباروری مردان و اولین قدم در بررسی یک زوج نابارور البته پس از گرفتن شرح حال و معاینه فیزیکی می باشد.معمولا یک زوج نابارور ابتدا به فوق تخصص زنان وناباروری مراجعه میکنند و همزمان با بررسی خانم ( معاینه ، سونوگرافی ، آزمایشات لازم و....) ، ازمایش اسپرموگرام هم بایستی انجام شود.در صورت لزوم مشاوره اورولوژی درخواست می گردد.
اسپرموگرام:
همانطور که گفته شد اسپرموگرام یک آزمایش ساده و راحت و کم هزینه جهت بررسی ناباروری مردان می باشد . نمونه اسپرموگرام بایستی دریک آزمایشگاه معتبر مورد بررسی قرار گیرد.گرفتن نمونه اسپرم در آزمایشگاه و به طریق تحریک می باشد که باید پس از 5-2 روز عدم مقاربت انجام شود. در صورتی که مدت پرهیز از این زمان کوتاهتر باشد تعداد اسپرم و حجم مایع منی در اسپرموگرام ، کمتر و در صورتی که مدت پرهیز طولانی تر باشد حجم و اسپرم های غیر طبیعی بیشتری در نمونه اسپرموگرام گزارش شده و تفسیر تست را غیر قابل اطمینان میسازد.تفسیر اسپرموگرام توسط پزشک فوق تخصص نازایی و یا اورولوژیست انجام میشود .
علل ناباروری مردان :
علت ناباروری مردان ممکن است در مرحله تولید اسپرم و یا انتقال اسپرم از مجاری باشد. مهمترین علل ناباروری در آقایان شامل موارد زیر می باشد:
1- اختلالات غده هیپوفیز : تومورها ، مننژیت ، بیماریهای مزمن، سوء تغذیه ، افزایش هورمون پرولاکتین
2- اختلالات بیضه: واریکوسل ، وجود بیضه داخل شکم یا بالاتر از محل طبیعی،عفونتهایی مانند سل و اوریون، پرتو تابی ، برخی بیماریهای مزمن ، جهش های ژنی
3- مصرف سیگار ،الکل ، مواد مخدر ( حشیش ، کوکائین و...)
4- شغلهایی که با حرارت و مواد آلی ، فلزات و افت کشها سروکار دارند.افزایش حرارت محیطی مانند بیماریهای تب دار ، سونا ، جکوزی ، حمام و حوضچه های اب داغ ، لباس زیر تنگ و چسبان ، مشاغلی که نیاز به نشستن طولانی مدت دارند ( رانندگی ) و یا در مواجهه با منابع حرارتی هستند روی اسپرم سازی اثر نامطلوب داشته و باعث افزایش احتمال ناباروری میشود.
5- مصرف برخی داروها مانند داروهای شیمی درمانی ؛ سایمتیدین ، داروهای ضد اندروژن و داروهای هورمونی
6- افزایش سن ، چاقی ...و دیگر عوامل محیطی نیزممکن است باعث ناباروری شوند.با افزایش سن مرد بعلت افزایش احتمال ناهنجاریهای کروموزومی ، جهش های ژنی و قطعه قطعه شدن DNA در اسپرم ، اسپرمهای غیر طبیعی و در نتجه سقط و ناباروری افزایش می یابد.
7- اختلال در انتقال اسپرم مانند انسداد مجاری در اثر عفونت و وازکتومی و...، و یا اختلال در انزال مانند دیابت و برخی بیماریهای مغز ونخاع
8- آزواسپرمی
9- اختلال نعوذ
10- زود انزالی و دیر انزالی
تشخیص ناباروری مردان:
تشخیص علل ناباروری مردان در درجه اول با گرفتن شرح حال و معاینه بیضه ها انجام میشود. پزشک از نظر اندازه بیضه ها و وجود واریکوسل ، مشکلات الت تناسلی و....بیمار را بررسی میکند. پس از آن ازمایش اسپرموگرام در تشخیص علت ناباروری و نیز کیفیت اسپرم و کم تحرکی اسپرم همچنین برنامه درمان ناباروری زوج بسیار کمک کننده است.در صورت لزوم آزمایشات هورمونی نیز درخواست می گردد.د
دکتر منصوره پژمان منش جراح و متخصص زنان و زایمان ، فوق تخصص ناباروری و آی وی اف اصفهان ، اماده ارایه راهکارهای نوین درمان ناباروری می باشد. رزرو نوبت مطب بصورت اینترنتی از صفحه اصلی سایت امکان پذیر است.
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
واریکوسل و ناباروری
تاریخ انتشار : 1399-03-15تاریخ بروز رسانی : 1402-07-21 -
آزمایش اسپرم
تاریخ انتشار : 1399-02-28تاریخ بروز رسانی : 1403-07-20
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .