کم کاری تیروئید در بارداری
اثر بارداری بر تیروئید :
تغییرات هورمونی در طی بارداری بر سطح هورمونهای تیروئید در خون تأثیر میگذارد. در سه ماهه اول ، هورمون بارداری یعنیhCG که شبیه به هورمون TSHاست، باعث افزایش تولید هورمونهای تیروئید میشود . همچنین در سه ماهه سوم، حجم غده تیروئید 30 درصد افزایش می یابد که همه این تغییرات طبیعی است. با توجه به این تغییرات طبیعی ، تفسیر آزمایشات تیروئید در طی بارداری کمی دشوارتر از موارد غیر بارداری است.
کم کاری تیروئید در بارداری :
در طی سه ماه اول بارداری، جنین كاملا وابسته به هورمونهای تیروئید مادر است كه از جفت عبور نموده و به جنین میرسند. پس از پایان سه ماه اول بارداری، غده تیروئید جنین فعالیت خود را شروع کرده و هورمون تیروئید تولید میكند. از این زمان تا پایان بارداری جنین برای تولید هورمون تیروئید نیاز به ید دارد كه باید از طریق مادر به او برسد.از آنجا که هورمونهای تیروئید برای رشد و سلامت مغز و دستگاه عصبی جنین ضروری هستند ( مخصوصأ در سه ماهه اول که تیروئید جنین در حال رشد است و جنین کاملاً به هورمون تیروئید مادر متکی است ) ، انجام ازمایش تیروئید و در صورت لزوم ، درمان به موقع بسیار مهم است . بانوانی که در گذشته سابقه کم کاری تیروئید و یا سابقه خانوادگی اختلالات تیروئید را دارند ، بیشتر از سایر زنان در معرض خطر ابتلا به کم کاری تیروئید در دوران بارداری هستند.
علایم کم کاری تیروئید در بارداری :
علایم کم کاری تیروئید در بارداری مانند خستگی ، یبوست ، افسردگی و کم حوصلگی ، ورم دست و پا ، افزایش وزن ، ریزش مو ، مشکلات پوستی و....ازبسیاری حالات و علایم طبیعی دوران بارداری قابل افتراق نیستند. بنابراین توصیه می کنیم در صورت بروز چنین علایمی تحت نظر یکی از بهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان ، تشخیص و درمان به موقع انجام شود.
عوارض کم کاری تیروئید در بارداری :
علاوه بر مشکلاتی مانند ناباروری و سقط مکرر که در اثر کم کاری تیروئید در خانمها ایجاد می شوند ، در دوران بارداری نیز عوارضی ایجاد می شوند.جنینهایی که در سه ماهه اول بارداری ، به میزان کافی هورمون تیروئید را دریافت نمیکنند ، ممکن است با مشکلات پیشرفته عصبی متولد شوند. اگر کم کاری تیروئید در بارداری درمان نشود ، ممکن است منجر به عوارض زیر شود:
- زایمان زودرس
- پره اکلامپسی ( مسمومیت حاملگی همراه با افزایش شدید فشار خون )
- سقط جنین
- وزن کم هنگام تولد
- کم خونی
- مرده زایی
- کم کاری تیروئید در نوزادان
- عقب ماندگی ذهنی و کاهش ضریب هوشی کودک
- نارسایی قلب ( بندرت )
تشخیص کم کاری تیروئید در بارداری :
با مراجعه خانم باردار به متخصص زنان و زایمان در اوایل بارداری و شروع مراقبت های بارداری و مسجل شدن بارداری ( تشکیل جنین و قلب در سونوگرافی ) ، ازمایشات سه ماهه اول بارداری که شامل ازمایش تیروئید هم هست در خواست می شود. در صورت تشخیص کم کاری تیروئید ، درمان دارویی با دوز مناسب شروع می شود.
درمان کم کاری تیروئید در بارداری :
به محض تشخیص کم کاری تیروئید ، بایستی درمان هورمونی توسط پزشک متخصص صورت گیرد.لازم به ذکر است که داروی لووتیروکسین که برای درمان کم کاری تیروئید تجویز می شود در بارداری کاملا بی خطر است.
- تغذیه مناسب با میزان كافی ید، از طریق مصرف انواع ماهی ، میگو و دیگر آبزیان و همچنین مقدار توصیه شده نمک یددار، ضامن سلامت جنین و مادر باردار است.
کم کاری تیروئید قبل از بارداری :
افرادی که از قبل از بارداری ، دچار کم کاری تیروئید بوده اند ، با شروع دوره بارداری ، نه تنها باید به مصرف داروهای خود ادامه دهند ، بلکه بایستی با انجام ازمایش تیروئید و مراجعه به پزشک متخصص ، دوز مناسب آن را دریافت کنند ( گاهی لازم است دوز دارو افزایش یابد ) .
جهت دریافت نوبت و انجام مراقبت های دوران بارداری و پیشگیری از سقط ، تحت نظر دکتر منصوره پژمان منش که از بهترین پزشکان فوق تخصص زنان و زایمان اصفهان هستند ، می توانید به سامانه نوبت دهی اینترنتی مطب مراجعه فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تشخیص حاملگی خارج رحمی
تاریخ انتشار : 1399-03-25تاریخ بروز رسانی : 1402-07-21 -
کمر درد در بارداری
تاریخ انتشار : 1395-01-20تاریخ بروز رسانی : 1399-02-07 -
رابطه جنسی در بارداری
تاریخ انتشار : 1399-02-17تاریخ بروز رسانی : 1402-12-02 -
تب خال و زگیل تناسلی در بارداری
تاریخ انتشار : 1398-10-30تاریخ بروز رسانی : 1400-09-12 -
مراقبت های سه ماهه اول بارداری
تاریخ انتشار : 1399-08-01تاریخ بروز رسانی : 1402-10-09
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .