سونوگرافی واژینال در بارداری
کابرد سونوگرافی در بارداری :
یکی از اقدامات ضروری درکل دوران بارداری ، انجام سونوگرافی است که به تأیید بارداری در درجه اول و سپس مشخص نمودن موقعیت ساک حاملگی کمک میکند . در طی مراقبت های دوران بارداری به دفعات و هر بار به هدف خاصی که مد نظر متخصص زنان و زایمان است ، سونوگرافی انجام می شود. سونوگرافی در بارداری به دو روش شکمی و واژینال می تواند انجام شود.
کاربرد سونوگرافی واژینال در بارداری :
موارد استفاده از سونوگرافی واژینال در بارداری عبارتند از:
-
تعیین موقعیت ساک حاملگی :
در ابتدای بارداری بسیار مهم است که پزشک از وجود و محل ساک حاملگی مطلع شود تا در صورت مشکل سریعتر اقدام لازم را انجام دهد. -
تشخیص حاملگی دو قلویی و چند قلویی در مراحل اولیه
-
بررسی ضربان قلب جنین :
سونوگرافی واژینال معمولا یک هفته زودتراز سونوگرافی شکمی ساک حاملگی ، جنین و ضربان قلب را نشان می دهد و دقیق تر است. -
تعیین سن حاملگی :
سن حاملگی معمولا بر اساس اولین روز اخرین پریود محاسبه می شود اما در مواردی که پریود نامنظم بوده ، سونوگرافی سن حاملگی را دقیق مشخص می کند. -
ارزیابی موقعیت جفت
-
اندازه گیری طول سرویکس:
در مواردی که مادر باردار سابقه سقط و یا زایمان زودرس دارد و یا در دوران بارداری از درد زیر شکم و دردهای انقباضی شکایت دارد، اندازه گیری طول سرویکس با سونوگرافی ارزشمند است و به دو روش شکمی و واژینال انجام می شود اما واژینال دقیق تر است. در صورتی که طول دهانه رحم کوتاه شده باشد با تشخیص متخصص زنان ، سرکلاژ انجام می شود. -
بررسی حاملگی خارج رحمی :
بهترین روش تشخیص حاملگی خارج رحمی ، سونوگرافی واژینال است که درکنار آزمایش خون ، بارداری خارج رحمی را در مراحل اولیه و قبل از اینکه عوارضی مثل پارگی لوله و خونریزی داخل شکم ایجاد شود ، تشخیص می دهد. -
بررسی خونریزی اوایل بارداری
-
ارزیابی بیشتر در بارداری های پر خطر :
در افرادی که سابقه زایمان زودرس ، سابقه سقط جنین ، حاملگی مول ، حاملگی با روشهای کمک باروری ( ای وی اف ) و... دارند ، سونوگرافی واژینال کاربرد دارد.
بهترین زمان سونوگرافی واژینال در بارداری:
بهترین زمان سونوگرافی واژینال بارداری ، سه ماهه اول حاملگی است که از همان ابتدای بارداری ( هفته 5-6 حاملگی ) قابل انجام است. اما با بزرگ شدن رحم و افزایش سن حاملگی ، سونوگرافی شکمی ارجح است. سونوگرافی سلامت جنین (غربالگری NT و آنومالی اسکن ) نیز بصورت شکمی انجام می شوند. جهت بررسی طول سرویکس در هر زمان از بارداری ، سونوگرافی از راه واژن ارجح و دقیق تر است.
خطرات سونوگرافی واژینال در حاملگی:
بعضی از خانمهای باردار در مورد عوارض سونوگرافی واژینال در بارداری نگرانی دارند و بر این تصور هستند که ممکن است سونوگرافی از راه واژن به جنین آسیب زده و دچار سقط جنین شوند. پروب سونوگرافی فقط وارد واژن می شود و به جنین که در داخل رحم قرار دارد هیچ تماس و برخوردی ندارد و خانمهای باردار می توانند با اطمینان خاطربه پزشک خود اجازه استفاده از سونوگرافی واژینال را بدهند . انجام سونوگرافی واژینال باعث خونریزی و عفونت نشده و حتی در صورت ایجاد لکه بینی ، نیز جای نگرانی نیست.
ممنوعیت سونوگرافی واژینال در بارداری :
انجام سونوگرافی واژینال بدون درد بوده و عارضه خاصی در بارداری ندارد اما اگر کیسه آب در طول بارداری پاره شده باشد ، به دلیل افزایش احتمال ایجاد عفونت درکیسه آب و جنین ، انجام سونوگرافی واژینال در بارداری توصیه نمی گردد.همچنین در موارد جفت سر راهی می توان سونوگرافی وازینال انجام داد اما بهتر است با احتیاط انجام شود.
جهت رزرو نوبت اینترنتی مطب دکتر منصوره پژمان منش جراح و فوق تخصص بیماریهای زنان ، زایمان و نازایی اصفهان ، به صفحه اصلی سایت مراجعه نمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آمنیوسنتز
تاریخ انتشار : 1398-05-03تاریخ بروز رسانی : 1399-06-22 -
سونوگرافی واژینال در زنان
تاریخ انتشار : 1400-06-04تاریخ بروز رسانی : 1400-11-19
نظرات کاربران درباره این مطلب :مژگان [ 1402-11-10 ]
درود بر شما ممنون از مطالب مفیدی که توضیح دادید سوالی که برای من پیش،آمده این است که آیا در بارداری اول حتی اگر علائم خاصی زن باردار نداشته باشد لازم به اندازه گیری طول سرویکس نیست؟
خانم بویه [ 1402-05-23 ]
عالی و کامل خدا قوت
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .