فیبروم رحمی ( بخش اول )
فیبروم یا میوم رحم چیست ؟
فیبروم یا میوم توده ای است که از بافت عضلانی رحم منشأ میگیرد و ممکن است به سمت داخل و یا خارج رحم گسترش پیدا کند. این توده ها بسیار شایع میباشند بطوریکه حدود 80% خانمها در طول زندگی خود دچار فیبروم خواهند شد اما همه انها علامت دارنخواهند شد، بطوری که بیشترخانمها ممکن است از وجود فیبروم رحم خود اطلاع نداشته باشند و در طی مراجعه به متخصص زنان ، در سونوگرافی رحم یا معاینه بطوراتفاقی تشخیص داده شود. همه میوم های رحم هم نیاز به درمان و جراحی ندارند.فیبروم ها در سالهای باروری خانمها بیشترین شیوع را دارند و پس از یائسگی پسرفت میکنند.
فیبروم رحم خوش خیم است یا بدخیم؟
این توده ها خوش خیم هستند. هر چند ممکن است درمواردی ( کمتر از 0.01% ) بدخیم شوند.اکثر میومها رشد اهسته ای دارند و نباید باعث نگرانی شوند.اما در صورت رشد سریع حتما باید توسط جراح ومتخصص زنان بررسی و پیگیری شوند.
انواع فیبروم رحم:
تعدادی ازفیبرومها ساب سروز هستند یعنی روی رحم قرار دارند و ارتباطی با حفره رحم ندارند . این میومها پایه دار یا بدون پایه هستند.بجز اثرات فشاری برمثانه و روده ها و گاهی بزرگی شکم معمولا علامت جدی ندارند.فیبرومهای اینترامورال داخل جدار عضلانی رحم قرار دارند و ممکن است باعث خونریزی شدید ، اثرات فشاری براعضای لگنی و یا سقط شوند.میومهای ساب موکوز انهایی هستند که داخل حفره رحم قرار دارند ومانند پولیپ بیشتر باعث خونریزی شدید ، ناباروری و سقط میشوند .
علت ایجاد فیبروم رحم :
علت بوجود امدن فیبرومها مشخص نیست.اما ممکن است در پاسخ به هورمونهای زنانه رشد کنند و برخی افراد که ژن مربوطه را داراهستند مستعد پاسخدهی بیشتر به این هورمونها باشند. قطعا روش زندگی افراد و فاکتورهای تولید مثلی نیز در ان دخیل هست.با گذشت زمان ممکن است به اهستگی رشد کرده بزرگتر شوند و یا کوچک شوند و یا حتی یک جهش رشدی سریع داشته باشند.اندازه انها از بسیار کوچک تا اندازه یک گریپ فوروت متغیر است.در مواردی که هورمون استروژن بدن زیاد است مانند چاقی و پریود شدن در سنین پایین و همچنین یائسگی در سنین بالا احتمال رشد فیبروم بیشتراست. خانمهایی که ورزش میکنند احتمال ابتلا به میوم کمتر از کسانی است که فعالیت فیزیکی کمتری دارند. افزایش تعداد زایمانها اثر محافظتی دارد.فیبروم باعث بزرگ شدن رحم میشود.
علایم میوم رحم:
فیبروم رحم باعث مرگ و میر نمیشود اما ممکن است برکیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد و حتی باعث خارج کردن رحم ( هیسترکتومی ) شود.اکثر فیبروم ها کوچک و بدون علامت هستند ولی بستگی به سایز و تعداد و محل قرار گیری انها ، ممکن است علایمی بروز کند.علایمی چون:
1- خونریزی های شدید ویا طولانی مدت
2- درد و فشار لگنی
3- تداخل با باروری
4- تداخل با حاملگی وعوارض پس از زایمان
5- کم خونی واحساس خستگی
6- سقط
خونریزی شدید باعث کم خونی فقر اهن ، اختلال در کار و زندگی فرد و احساس خستگی مزمن میشود.در صورتی که خانمی با مشکل خونریزی حجبم وغیر طبیعی مراجعه میکند حتی اگر در سونوگرافی فیبروم رحمی تشخیص داده شود حتما باید از نظر سایر بیماریها و علل خونریزی بررسی شود.فشار میوم بزرگ بر اعضای لگنی نیز باعث احساس سنگینی ، یبوست ، تکررادرار ، احتباس ادرار و حتی در موارد شدیدتر مشکلات کلیوی میگردد.گاهی تغییراتی در بافت فیبروم رخ میدهد که باعث درد لگنی بصورت حاد میشود.درد دوران پریود ودرد حین رابطه جنسی نیز در این افراد بیشتر است.
- درمان قطعی فیبروم و عمل میومکتومی را در بخش بعدی مطالعه فرمایید.
دکتر منصوره پژمان منش جراح و فوق تخصص زنان ، نازایی و آی وی اف در اصفهان
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
چسبندگی رحم
تاریخ انتشار : 1400-02-16تاریخ بروز رسانی : 1401-03-27 -
رحم تک شاخ
تاریخ انتشار : 1399-12-21تاریخ بروز رسانی : 1401-10-25 -
ناهنجاری های مادرزادی رحم
تاریخ انتشار : 1399-04-19تاریخ بروز رسانی : 1401-10-25 -
پولیپ رحم
تاریخ انتشار : 1393-11-27تاریخ بروز رسانی : 1400-06-05 -
درمان جراحی فیبروم رحم
تاریخ انتشار : 1399-04-09تاریخ بروز رسانی : 1401-04-06
نظرات کاربران درباره این مطلب :نازبانو [ 1401-10-17 ]
سلام من مدت زیادی هست فیبرم خارج از رحم دارم یک سال است که یاسگی زودرس گرفتم درددرناحیه لگن دارم اندازه فیبرم چهل میلی است ایابایدعمل کنم؟لطفا راهنمایی کنید
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .