هیرسوتیسم ( پرمویی در خانمها )
تعریف هیرسوتیسم :
پرمویی یک مشکل نسبتاً شایع در بین زنان محسوب میشود . باید توجه داشت که پرمویی در خانمها یک علامت است نه یک بیماری . بطور معمول و طبیعی موهای صورت یک خانم باید کمرنگ و نازک بوده و به آسانی قابل دیدن نباشند . هیرسوتیسم به رویش و رشد موهای ضخیم در بدن خانمها با الگوی مردانه گفته می شود یعنی در نواحی مثل چانه ، پشت لبها ، وسط قفسه سینه ، دور نوک سینه و خط وسط شکم .هیرسوتیسم یا پرمویی ممکن است خفیف یا شدید باشد . در مواردی که رشد موهای ضخیم سریع باشد ، هیرسوتیسم می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی و خطرناک باشد.
علت پرمویی در بانوان :
میزان مویی که روی پوست بدن افراد رشد میکند تا حد زیادی ارثی است. اما عوامل هورمونی در ایجاد پرمویی خانمها نقش دارند. تولید هورمون مردانه ( تستوسترون ) در بدن خانمها از غدد فوق کلیوی امری کاملا طبیعی بوده و میزان کم آن برای عملکرد سیستم تولید مثل خانمها و باروری ضرورت دارد. رشد و رویش موهای ضخیم در نواحی از بدن زنان با الگوی مردانه در اثر عوامل هورمونی یعنی افزایش هورمون تستوسترون و یا افزایش عملکرد تسوتسترون در بدن خانمها ایجاد می شوند. افزایش تستوسترون منجر به پرمویی در بعضی نواحی و ریزش موهای سر در نواحی گیجگاهی مشابه با ریزش موها دراقایان ایجاد می شود.
علل هیرسوتیسم درخانمها :
1- تخمدان پلی کیستیک :
مهمترین و شایعترین علت پرمویی و هیرسوتیسم در بانوان ، بیماری تخمدان پلی کیستیک است. شایعترین علامت بیماری PCO یا تنبلی تخمدان ، بی نظمی قاعدگی است . علایم دیگر شامل هیرسوتیسم مخصوصا در نواحی چانه و وسط شکم و سینه ، ریزش موی سر ، اکنه یا جوش صورت و کمر ، افزایش وزن و چاقی شکم ، پهلو و بازو و در نهایت مشکل باروری و نازایی می باشد.هیرسوتیسم در PCO معمولا با افزایش چشمگیر هورمون مردانه همراه نیست ولی پرمویی ناشی از آن می تواند آزار دهنده باشد.
2- تومورهای تخمدان و آدرنال :
آدرنال ( غدد فوق کلیوی ) و تخمدان دو منبع اصلی تولید کننده آندروژن ها در بدن زنان هستند و تومورهای این دو عضو میتواند باعث بروز ناگهانی هیرسوتیسم شود.در مواردی که رشد موهای ضخیم در خانمها سریع و شدید است باید این تومور ها را مد نظر داشت. بعضی از تومورهای بدخیم تخمدان ممکن است با ترشح هورمون تستوسترون همراه باشند ( البته این تومورها شایع نیستند ).
تشخیص هیرسوتیسم :
در مواردی که خانمی با مشکل هیرسوتیسم به متخصص زنان مراجعه می کند باید شرح حال دقیقی از زمان شروع و شدت ان و سایر علایم همراه گرفته شود. در مواردی که پرمویی جنبه ارثی داشته باشد معمولا اختلال هورمونی در کار نیست و در صورتی که هیرسوتیسم خفیف باشد نیاز به اقدام تشخیصی دیگری نیست. اما در صورتی که با علایم مردانه مانند بم شدن صدا ، طاسی ، آکنه یا جوش ، کاهش سایز پستان ، افزایش توده عضلانی ، بزرگ شدن کلیتوریس همراه باشد و یا با رشد سریع و شدید موها مواجه باشیم بایستی سونوگرافی از لگن برای بررسی تخمدان و همچنین چندین ازمایش هورمونی برای بررسی کمبود هورمونهای غدد فوق کلیوی و تشخیص تومورها انجام شود. گاهی انجام MRI مغز و سی تی اسکن شکم با صلاحدید پزشک متخصص ، درخواست می شود.
درمان پرمویی در خانمها :
درمان هیرسوتیسم در خانمها در درجه اول نیازمند تشخیص دقیق است.جهت تشخیص علت پرمویی خانمها می توانید به یکی از بهترین پزشکان متخصص زنان اصفهان مراجعه کنید و بعد از تشخیص علت پرمویی ، جهت درمان هیرسوتیسم مراجعه به متخصص پوست هم ضرورت دارد. بهترین روش درمان پرمویی در مقاله بعدی توضیح داده شده است.
اگر از مشکل پرمویی رنج می برید و بدنبال تشخیص علت و بهترین راهکار درمان هیرسوتیسم هستید می توانید به کلینیک دکتر منصوره پژمان منش فوق تخصص جراحی زنان و نازایی اصفهان ، جهت مشاوره و تشخیص و درمان بیماریهای زنان مراجعه فرمایید. رزرو نوبت از طریق صفحه اصلی سایت امکان پذیر می باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
کیست شکلاتی تخمدان
تاریخ انتشار : 1400-11-22تاریخ بروز رسانی : 1402-12-10 -
تخمدان پلی کیستیک - بخش اول
تاریخ انتشار : 1394-01-25تاریخ بروز رسانی : 1401-06-20 -
تشخیص عفونت دهانه رحم
تاریخ انتشار : 1400-05-29تاریخ بروز رسانی : 1402-06-20 -
تکرر ادرار در خانمها
تاریخ انتشار : 1403-04-07تاریخ بروز رسانی : 1403-04-07 -
سرطان تخمدان
تاریخ انتشار : 1402-12-10تاریخ بروز رسانی : 1402-12-10
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .