نکات مهم در مورد آزمایش بارداری
اولین نشانه بارداری :
اولین نشانه بارداری ، عقب افتادن قاعدگی است. بانوانی که قصد بارداری دارند و در بهترین زمان برای باروری اقدام می کنند ، به محض تأخیر پریود می خواهند از باردار بودن یا نبودن خود مطمئن شوند. پس از تأخیر قاعدگی و قبل ازایجاد نشانه های اولیه بارداری ، تست بارداری تنها راه مطمئن برای تأیید حاملگی می باشد که به دو روش انجام می شود. اما بهترین و دقیق ترین آزمایش بارداری وبهترین زمان انجام آن چیست؟
دقیق ترین تست بارداری :
بهترین ، دقیق ترین و مطمئن ترین آزمایش بارداری ، همان آزمایش بتا HCG است که با دادن نمونه خون در آزمایشگاه انجام می شود . این آزمایش میزان هورمون HCG را که از جفت ترشح می شود در خون اندازه گیری کرده و به دو صورت کمی و کیفی قابل گزارش است. نتیجه کیفی یا همان مثبت و منفی بودن برای اطمینان از بارداری کافی است.اما بهترین زمان انجام آن چه زمانی است؟
کاربردهای آزمایش بارداری :
در طول بارداری میزان بتا HCG افزایش می یابد و در 10 هفته بارداری به اوج خود می رسد. پس از آن هم در طول بارداری مثبت می ماند ولی میزان آن کمتر می شود. مثبت شدن آزمایش بتا نه تنها نشانه محکمی بر بارداری است بلکه نتیجه کمی تست بتا HCG یا تیتراژ بتا که بصورت عدد گزارش می شود ، نیز می تواند وضعیت بارداری را تا حدودی مشخص کند . تیتراژ بتا کاربردهای دیگری نیز دارد :.
-
حاملگی دو قلویی : در بارداری دوقلویی میزان بتا HCG در خون بیش از حاملگی تک قلویی است.
-
حاملگی خارج رحمی : در بارداری خارج از رحم ، میزان افزایش بتا کمتر از میزان مورد انتظار می باشد و تیتراژ بتا در کنار سونوگرافی واژینال به تشخیص EP بسیار کمک می کند.
- حاملگی مول : در حاملگی مولار ، HCG زیادی تولید شده و تیتراژ بتا عدد بسیار بالایی را نشان می دهد . در پیگیری پس از درمان نیز از تیتر بتا استفاده می شود.
- ناهنجاری جنینی مانند سندرم داون و.....: در آزمایش غربالگری جنین استفاده می شود.
- سقط : تیتر بتا پس از سقط جنین افت شدید پیدا می کند.
- سرطان تخمدان : در بعضی از انواع سرطان های تخمدان ، عدد بتا در خون افزایش می یابد.
بهترین تست بارداری خانگی :
HCG علاوه بر اینکه در خون می تواند اندازه گیری شود ، در ادرار هم ترشح می شود اما میزان آن کمتر و دیرتر از آزمایش خون ، بالا می رود. تست بی بی چک بصورت نوار ادراری در خانه ها موجود بوده و سریعترین و ارزانترین روش تست حاملگی است که پر رنگ شدن دو خط قرمز، مثبت تلقی می شود . این کیت ها فقط مثبت یا متفی بودن بارداری را نشان می دهند. کیت های بی بی چک که در نمونه ادرار توسط خود شخص استفاده می شوند ، مارکها و کیفیت های متفاوتی دارند و در برخی موارد ممکن است به علت دیر مثبت شدن ، فرد را در باردار بودن یا نبودن مردد کنند.
بهترین زمان آزمایش بارداری :
بطور تئوری حدود ۱۱ روز بعد از لقاح میتوان با آزمایش خون هورمون HCGرا تشخیص داد. ۱۲ تا ۱۴ روز بعد از لقاح نیز در آزمایش ادرار مشخص میشود.
سریعترین زمان انجام آزمایش خون بارداری بعد از 2-1 روز تأخیر پریودمی باشد . اما با توجه به متغیر بودن میزان بتا در افراد مختلف و نیز عدم اطمینان از زمان دقیق لقاح ، بهترین زمان جهت انجام تست بارداری ، از 5-4 روز تا یک هفته پس از تأخیر پریود می باشد. در مورد بی بی چک با توجه به نتایج کاذب این تستها توصیه میکنیم در صورت منفی شدن ، حتما آزمایش خون بارداری هم جهت اطمینان انجام شود. در صورت منفی بودن آزمایش بارداری ، باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده تا علت تأخیر پریود با سونوگرافی رحم و تخمدان مشخص شود.
- گاهی پریود در زمان مقرر اما به میزان کمتر و حتی بصورت لکه بینی ، اتفاق می افتد . در این موارد هم تست بارداری باید انجام شود.
- در حاملگ های پوچ هم تست بارداری مثبت می شود.
اقدامات پس ازمثبت شدن آزمایش حاملگی :
بعد از تأیید بارداری به هر روش ، لازم است تحت نظر بهترین متخصص زنان ، مراقبت های بارداری را شروع کنید . مصرف مکمل های ضروری بارداری مانند اسید فولیک را ادامه داده و در اسرع وقت جهت تشخیص مکان ساک حاملگی و قلب جنین ، اولین سونوگرافی حاملگی انجام شود. مخصوصا خانمهایی که با روشهای کمک باروری ( ای یو ای و ای وی اف ) باردار شده و یا سابقه سقط ، حاملگی پر خطر و ... داشته اند.
آزمایش بارداری بعد از انتقال جنین :
توصیه میکنیم تست بارداری بعد از 17-15 روز بعد از انتقال جنین و بصورت ازمایش خون بارداری که مطمئن تر است انجام شود.
دکتر منصوره پژمان منش ، جراح و متخصص زنان ، فوق تخصص ناباروری و ای وی اف اصفهان
شماره تماس : 03136206186
آدرس مطب : اصفهان ، دروازه شیراز ،ابتدای خ چهارباغ بالا ،نبش کوی بهار آزادی ،مجتمع بهار ،طبقه دوم واحد 205
تلفن : 36206186 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
حاملگی خارج رحمی
تاریخ انتشار : 1399-02-15تاریخ بروز رسانی : 1403-05-30 -
تهوع استفراغ بارداری
تاریخ انتشار : 1394-04-07تاریخ بروز رسانی : 1399-02-07 -
خطرات هماتوم جفت
تاریخ انتشار : 1403-07-05تاریخ بروز رسانی : 1403-07-10 -
دفع پروتئین در بارداری
تاریخ انتشار : 1399-04-12تاریخ بروز رسانی : 1399-04-19 -
عفونت ادراری در بارداری
تاریخ انتشار : 1402-10-03تاریخ بروز رسانی : 1402-10-03
نظرات کاربران درباره این مطلب :سلما [ 1403-08-20 ]
ممنون بایت توضیحات عالی و کاربردی
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .